Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayınladı. Başkan Kantarcı mesajında şöyle dedi:
“Kadına yönelik şiddetin bir toplumsal yara olarak sürdüğü, kadın cinayetlerinde belirgin bir artış yaşandığı, çocuk yaşta evlilik tartışmalarının gündeme daha yakıcı bir şekilde girdiği koşullarda 8 Mart’ı kutluyoruz. Çok acılı bir öyküsü olan 8 Mart, aslında bir mücadele gününün adıdır. 8 Mart 1857 tarihinde, New York kentinde, 40 bin dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları için greve başladı. Grev Amerikan hükümetince zorla bastırılmaya çalışılınca çıkan olaylarda, 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. 1921 yılında toplanan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, bugünün, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihli oturumunda, 8 Mart’ın, New York’ta ölen işçilerin anısına, Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.
Hepimiz biliyoruz ki, kadınlar diğer sorunların yanı sıra bir de kadın olmaktan doğan sorunlar yaşıyor. Gerek toplumsal yaşamdaki, gerekse yasalardaki cinsiyetçi ayrımlarla düşük kadın istihdam oranları ve kadın emeğini değersizleştiren ücret politikaları aşılması gereken önemli sorunlar olarak önümüzde duruyor. Kadınlar erkeklerle aynı eğitimi aldıkları halde iş ve meslek yaşamına atılırken ayrımcılığa tabi tutuluyor, çocuk, engelli ve yaşlı bakımı tek başına kadının sorunuymuş bir algıyla hareket ediliyor. Eşit işe eşit ücret anlayışı yaşama geçirilemediği için kadın emeğinin karşılığı tam olarak verilmiyor.
Bir anne, bir eş olarak yaşamın bütün yükünü çeken kadınlara yönelik şiddeti meşru gören anlayışların aşılması için hepimize büyük görev düşüyor. Kadının toplumsal yaşamın her alanına katılımını engelleyen ayrımcı ve baskıcı politikalar hızla terk edilmeli, kadın istihdamlı büyüme modeliyle kadınların güvenceli ve nitelikli işlerde çalışması sağlanmalıdır. Kadınlar için en esaslı sorunlardan biri de eğitimde fırsat eşitliğidir. Kız çocuklarının da örgün eğitim içinde kalması ve okul öncesi eğitim dahil olmak üzere zorunlu eğitimi eşit koşullarda tamamlaması mutlaka sağlanmalıdır. Toplumsal kültürde dönüşümü başlatmak için demokratik aile anlayışının yerleşmesine yönelik eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans gösterilmeli ve kadın erkek eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.
Bu duygularla Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, tüm kadınlara, şiddetin, ayrımcılığın olmadığı bir dünyada, eşitliğin sağlandığı, güvenceli iş ve çalışma hakkının kazanıldığı, barış dolu bir hayat diliyorum.”