Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, Zonguldak Düşman İşgalinden Kurutuluşu ve Uzun Mehmet’i Anma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Politika oluşturma süreçlerine yerel aktörler de dahil edilmeli, kentin ortak aklı üretilerek geleceğe yürünmelidir. Bunun dışında denecek her yol bugüne kadar olanlar gibi başarısız olmaya mahkûmdur” dedi.
Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve Uzun Mehmet’i Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “Yerin altındaki cevheriyle Türkiye’nin kalkınmasına büyük katkı sunan kentimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutluyoruz. Birinci Dünya Savaşı sonrasında, 1919’da, kömür havzasında faaliyet yürüten Fransız şirketlerini koruma bahanesiyle Fransa kuvvetleri Zonguldak ve Ereğli’yi işgal etti. Zonguldak ve çevresindeki özellikle Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerine bağlı güçlerle yaptıkları küçük çaplı çatışmaların ardından kentimizi terk etmek zorunda kalan Fransızlar, 21 Haziran 1921’de de bölgeyi tümüyle boşaltmak zorunda kaldı. İşgalden kurtuluşunun 2 yıl sonrasında ilan edilen Cumhuriyet’le atılıma geçen Zonguldak, kısa süre içinde il statüsü kazandı. Ardından yapılan diğer yatırımlarla ülke ekonomisinin can damarı haline geldi” dedi.
Sürekli Değişen Kararlarla Yön Tayin Etmekte Zorlanıyor
Aradan geçen 100 yılda değişen ekonomik konjonktüre dayalı olarak çeşitli sorunlar yaşayan Zonguldak’ın, son dönemlerde, sürekli küçülmeye başladığını da söyleyen Kantarcı, “Maden ocaklarının plansız şekilde daraltılması ve buna dayalı olarak işçi sayısının havza tarihinin en az düzeyine düşmesi nedeniyle ekonomisi de küçülen Zonguldak, göç alan kentten, göç veren kente dönüştü. Termik santraller başta olmak üzere yapılan bazı yatırımlarla çevresi de kirlenen Zonguldak’ta, sektörel çeşitlilik gibi yeni istihdam alanları da yaratılamadı. Zonguldak, bugünlerde, adeta kuruluş yıllarındaki sancıları yaşıyor. Bir yeniden yapılanma süreci içindeki kent, sürekli değişen kararlarla yön tayin etmekte zorlanıyor” dedi.
Kurtuluş Olarak Sunulan Tüm Reçeteler Dışarıda Yazılıyor
Kantarcı açıklamasını, “Ne yazık ki Zonguldak’ın içinde bulunduğu zor durumdan çıkması için kurtuluş olarak sunulan tüm reçeteler dışarıda yazılıyor. Yerel aklı dışlayarak yazılan bu reçeteler, hiçbir yaramıza merhem olmadığı gibi, kentsel krizi daha da derinleştiriyor. Bu durumu aşmak için 21. yüzyılın ruhuna uygun politikalar geliştirilmeli, tüm planlamalarda ekolojik koruma ve ileri teknoloji kullanımı başat kaygı olmalıdır. Politika oluşturma süreçlerine yerel aktörler de dahil edilmeli, geleceğe, kentin ortak aklı üretilerek yürünmelidir. Bunun dışında denecek her yol bugüne kadar olanlar gibi başarısız olmaya mahkûmdur. Bu duygu ve düşüncelerle bu kenti var eden maden emekçilerine şükranlarımı sunuyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerini rahmetle anıyorum. Zonguldak’ın kurtuluşu için çaba harcayan tüm kahramanları minnetle yâd ediyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek tamamladı.