TEMA’dan üst düzey ziyaret

TEMA’dan üst düzey ziyaret

Yayınlanma Tarihi: 29.01.2016 - Cuma | Görüntülenme Sayısı: 163 görüntüledi

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve beraberindeki heyet, Çaycuma Belediyesini ziyaret ederek Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı ile görüştü.

 

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç beraberinde TEMA Genel Müdürü Barış Karapınar, Saha ve Gönüllülük Bölüm Başkanı Esra Yalvaç Özçağdaş, Çevre Politikaları Bölümünden Özlem Katısöz ve Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan’la birlikte Çaycuma Belediyesini ziyaret etti. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın yurtdışında olması nedeniyle yerine vekâlet eden Fuat Kalaycı ile bir süre görüşen TEMA yöneticilerinin Çaycuma’ya gelmeden önce Çatalağzı’ndaki santraller bölgesinin yanı sıra Filyos Vadisi’nde de bir dizi inceleme yaptığı öğrenildi.

 

“BURASI TARİH, TURİZM ve EKOLOJİK TARIM MERKEZİ OLMALIDIR”

 

Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Filyos Vadi Projesi kapsamında kurulacak başta termik santraller olmak üzere tüm kirli teknolojilere karşı olduklarını vurgulayarak, “İşsizlik sorunun böyle aşılacağı söyleniyor, ama yanlış. Şimdi kurulan termik santraller ileri teknoloji ürünü. Kalifiye eleman çalıştırıyor. Yöredeyse bunu karşılayacak nitelikte işgücü potansiyeli yok. Bu anlamda yöredeki insanlara katkı sunmayacağı gibi bu vadinin tarih, turizm ve ekolojik tarım bölgesi olmasına yönelik yatırımları da etkiliyor” dedi.

 

“SANTRALLER YERLİ KÖMÜRE DEĞİL, İTHAL KÖMÜRE GÖRE KURULUYOR”

 

Kalaycı tüm Zonguldak kömür havzasında 2 milyon ton kömür üretildiğini, şu andaki mevcut santrallerinse 5 milyon ton kömür tükettiğini, yakında üretime alınacak santralle bunun 9 milyona çıkacağını söyledi. Kalaycı, “Bu nedenle bu santraller yerli değil ithal kömürle çalışacak. Bu miktarda kömürü bölgede üretmek mümkün değil. Santraller hem bölgemizin kömürünü yakmıyor, hem istihdam yaratmıyor. Bize yalnızca kirliliğini çekmek kalıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Siz TEMA olarak çok daha yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. O açıdan müteşekkiriz. Bölgemiz tarıma ve temiz endüstriye yönelik bir bölge. Arazi olarak çok müsait. Şurada şehrin içinden geçen bir Filyos Çayı var. Böyle nehirler Avrupa’da da var. Burası hem şehircilik anlamında, hem de ekonomik gelişim anlamında çok özel bir yer. Bizim hedefimiz bu bölgede nitelikli ve ekolojik tarım, turizm ve temiz endüstri geliştirmektir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

YAŞAMAMIZ İÇİN ÖLMEMİZ Mİ LAZIM

 

Gün boyu yaptıkları incelemeler sırasında irkildiklerini söyleyen TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Çatalağzı’nda gördükleri karşısında, “Yaşamamız için ölmememiz mi lazım” sorusunu yönelttiğini dile getirdi. “Zonguldak bir maden kenti. Kömürle iç içe bir yaşam var. Ekonomi tümüyle bunun üzerinden dönüyor. Bizim farklı seçenekler olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. Belediyenin görevi olmayabilir ama istihdamı artırmaya yönelik projeler geliştirmek gerekiyor. Filyos Vadisi’ni boydan boya gezdim. Olağanüstü ekolojik özelliklere sahip bir coğrafya. Burada çimento fabrikaları, termik santraller, demir çelik fabrikaları gibi tesislerin kurulmasını düşünmek bile cinayet. İnsan yaşamı 70-80 yıl. Bu 70-80 yıllık kısa süre için binlerce yılda oluşan doğa değerlerini katletmek düşünülemez. Biz tüm ülkenin suyuna, toprağına, havasına sahip çıkmak için kurulmuş bir vakıfız. Filyos gibi çok değerli bir ekosistemin yok edilmesine seyirci kalmayacağız. Çaycuma Belediyesinde bu duyarlılığı gördüğüm için mutlu oldum” dedi.

 

DAVALARIMIZ SÜRÜYOR

 

Bir basın mensubunun TEMA’nın Filyos Projesi üzerine açtığı davaların hangi aşamada olduğuna yönelik soruyu da yanıtlayan Ataç, özetle, “Davalarımız sürüyor. Bizim açılmış birkaç davamız var. Tamamı çevre planına yönelik. Doğa burada binlerce yılda oluşturduğu çok değerli tarım topraklarını insanlara armağan etmiş. Bunları korumaya kararlıyız. Buralarda da sanayi olsun ama akılcı düşünmeliyiz. Doğru planlama yapıp, doğru yerde, doğru işi yapmalıyız. Biz açıkça Filyos’ta kirli sanayi istemiyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Çaycuma Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’a ziyaretin anısına plaket sunarken, tüm konuklara Çaycuma’yı ve belediye çalışmalarını anlatan bir yayın seti armağan etti.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Engellilere çocuk eli

Çaycuma’da eğitim veren beş okul sosyal sorumluluk projesi kapsamında topladıkları…

14.05.2018
Pazartesi
Detaylar

Çaycuma’nın ışığını yaymalıyız

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, yeni yılın ilk iş gününde…

02.01.2017
Pazartesi
Detaylar

Çaycuma yeni çocuk başkanını seçti:…

Çaycuma Çocuk Belediyesi yeni başkanını seçti. 4 adayın yarıştığı seçim…

26.10.2023
Perşembe
Detaylar

MEHMET ÜNLÜTÜRK’ÜN CENAZESİ

İLÇEMİZ AKPINAR KÖYÜ’NDEN, MERHUM HÜSEYİN ÜNLÜTÜRK’ÜN OĞLU, AHMET, SELİM VE…

10.01.2024
Çarşamba
Detaylar