Çaycuma Belediyesi 3-16 Eylül tarihleri arasında 5-8 ve 8-12 yaş grubu çocuklar için sanat eğitim atölyesi düzenleyecek. Sonja Böhlender Tanrısever ve Esin Tanrısever’in eğitmenliğindeki atölyede İsveç çocuk sanat eğitimi yöntemleri ile eğitim verilecek
Çaycuma Belediyesi 3-16 Eylül tarihleri arasında 5-8 ve 8-12 yaş grupları için sanat eğitim atölyesi açıyor. Sonja Böhlender Tanrısever ve Esin Tanrısever’in eğitmen olarak görev yapacağı çalışmada çeşitli yaşlardaki en az 80 çocuğa eğitim verilmesi hedefleniyor. Eğitmen Tansıseverler dünyanın belli başlı çağdaş sanat pedagojik uygulamalarının yanı sıra, özellikle, İsveç çocuk sanat eğitimi standartlarını Türkiye koşullarına uyarlayarak oluşturdukları eğitim ortamı ve metotlarla sanat eğitimi veriyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, planladıkları eğitimle Çaycumalı çocuklara, kendilerini rahat hissedecek, yaratıcılıklarının farkına varabilecek ve güçlü birey olmalarına yardımcı olacak bir ortam sunmak istediklerini açıkladı. Eğitimler alışılagelmiş tarzda bir sınıf ortamından ziyade, multidisipliner bir atölye çalışması ortamında yapılacak. Aynı mekân içerisinde farklı disiplinlerde eğitimlerin de yapılacağı atölyede üç boyutlu çalışmalara ağırlık verilecek.
ÇEVRESİNE VE YAŞADIĞI BÖLGEYE DUYARLI BİR NESİL İSTİYORUZ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Yaratıcıkları, özgüvenleri artmış, sanatsal duyguları gelişmiş, çevresine ve yaşadığı bölgeye duyarlı bir neslin yetişmesini arzuluyoruz. Buna mütevazı bir katkı için bu atölye çalışmasını düzenledik. Bu amaçla Sonja Böhlender Tanrısever ve Esin Tanrısever gibi iki değerli eğitmeni Çaycuma’ya davet ettik. Çocuklarımız bir yandan eğlenirken diğer yandan resimden mozaiğe, heykelden kuklaya görsel sanatların pek çok disiplininde yapıtlar üretecek. Çaycuma’mızın değerlerini tanıyacak, onları model alarak, sanatsal yaratıya dönüştürecek. Bu çalışma, çocuklarımızın yaşadıkları çevreyi dikkatli incelemeleri sağlayarak kentlilik bilincinin gelişimine de katkı sunacak. Ayrıca atıklardan sanatsal objeler üretmeleri sağlanarak, çocuklarımızda çevre ve doğa koruma bilincinin gelişimi sağlanacak. Sonunda da ortaya çıkan eserler bir sergide bir araya getirilecek. Çok renkli, çok keyifli olacağı şimdiden belli olan sergiye tüm Çaycuma halkını bugünden davet ediyorum. Çocuklarımıza imkan tanıyıp, yaratıcılıklarının önünü açtığımızda neler yapabileceklerini hep beraber görecek, yine hep beraber hayrete düşeceğiz” dedi.
EĞİTMEN TANRISEVERLER PEK ÇOK PROJEYE İMZA ATTI
Enka Okulları Sanat Bölümünün kurucusu da olan Sonja ve Esin Tanrısever 2008 Çin olimpiyatlarında, Türk çocuklarının sergilediği resmin yapım sürecini yönetti. Yapı Kredi, Tarih Vakfı, Borusan, Robert College, Bizimtepe gibi birçok kurumla birlikte sanat eğitimi alanında pek çok proje yürüten Tanrıseverler Borusan Kültür ve Sanat Merkezinde Beyoğlu bölgesi okulları için “Müziğin Rengi Çocuklara Sanat Atölyesi”ni de kurdu. Borusan “Müziğin Rengi Çocuklara Sanat Atölyesi” olarak Koman Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Beldemiz İçin Sanat, İstanbul Çocukları İçin Heykel Projesi”nde yer aldı. Bu kapsamda, dört mahalleden 100 çocuk projeye katılarak kendi sanat eserlerini gerçekleştirdi. Bu kapsamda seçilen eserler profesyonel heykeltıraşlar tarafından anıtsal boyutlarda büyütülerek çocukların yaşadığı mahalleye dikildi. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nin Resim Bölümü’yle ortaklaşa olarak “Art-ık Zamanı” adlı sergi projesini gerçekleştiren eğitmenler, İsveç’te Gotland Adası’nda, 2003’te gerçekleştirilen “Çocuklar ve Sanatsal Gelişimleri Konusunda Sanat Pedagojik Seminerini yaptı. Aynı semineri 2008’de II. Sinop Bienali’nde, 2009’da Zonguldak’ta ve 2010’da tekrar Sinop’ta gerçekleştirdi. 2-7 yaş çocukların sanat eğitimi üzerine, özellikle anne babalara ve eğitmenlere ulaşmayı hedefledikleri “Özgür Sanat Öğrenimi” adlı bir e-kitap yayımlayan Tanrıseverler, bunu, Amazon ve iBooks üzerinden 51 ülkeye dağıttı. Alanlarında bir “kütüphane” oluşturmayı hedefleyen Tanrıseveler halen bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor.