BEÜ öğretim görevlilerin katılımı, Çaycuma Belediyesi ve Kent Konseyinin katkılarıyla “Ev Hanımlarına Yönelik Gıda Hijyeni Eğitimi” başlıklı eğitim çalışması yapıldı.
Bülent Ecevit Üniversitesi Sakine-Şevki Yurtbay Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER) tarafından, Çaycuma Belediye Başkanlığının desteği ve Çaycuma Kent Konseyi Kadınlar Meclisinin katılımıyla, Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesisleri’nde, “Ev Hanımlarına Yönelik Gıda Hijyeni Eğitimi” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özge Algan Cavuldak “Gıda Kaynaklı Mikro biyel Hastalıklar”, Yrd. Doç. Dr. Özge Duygu Okur “Gıdaların Satın Alınması, Hazırlanması, Servisi ve Depolanması Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları”, Yrd. Doç. Dr. Ümran Ala ise “Kişisel Hijyen” başlıklı sunum yaptı
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Etkinlik, GIDAMER ve Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından, daha önce ilkokul öğrencilerine yönelik, “Gıda Hijyeni” eğitiminin devamı olarak planlandı. Ev kadınlarının beslenme ve hijyen bilgisinin, aile bireylerinin beslenme ve sağlık durumunu etkilemesinden hareketle, çocukların öğrendiklerini ev ortamında da uygulayabilmeleri için yapılan çalışmada, kadınların geleneksel yollardan edindiği yanlış alışkanlıklar sonucu hatalı uygulamalar yaptığı, bunun da ancak eğitimle düzeltilebileceğine vurgu yapıldı. Hijyen, gıda güvenliği kavramları açıklanarak gıdalardaki riskler arasında özellikle mikrobiyolojik risklere değinilen çalışmada, mikrobiyel kaynaklı gıda hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar ile başlıca gıda kaynakları üzerinde durularak, özellikle çiğ süt, et, yumurta gibi gıdalara uygulanacak pişirme işleminin yeterli yapılmasının zorunluluğu anlatıldı.
KİŞİSEL HİJYENİN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ
Gıdaların satın alınmasında ambalajlı ürünleri tercih etme, etiket okuma, son kullanma tarihine bakma gibi hususlara dikkat çekilerek, kırık-kirli yumurtaların, bombe yapmış konserve kutularının satın alınmaması, kaynağı bilinmeyen ve açıkta satılan sokak sütü yerine pastörize sütlerin tercih edilmesi gerektiği de vurgulandı. Pişmiş yemeklerin en fazla 2 saat içinde servis edilmesi, aksi takdirde buzdolabına kaldırılması, tekrar ısıtma işlemi uygulanacaksa yemek iç ısısının 75 °C olmasına özen gösterilmesi, çiğ ve pişmiş gıdalar arasında gerçekleşebilecek çapraz bulaşmanın önlenmesi için ayrı bıçak, doğrama tahtası, vb. kullanılmasına önemle dikkat çekildi. Son olarak, gıdalara en önemli bulaşma kaynaklarından birinin insan olduğu vurgulanarak kişisel hijyenin önemi, özellikle el hijyeni için doğru el yıkama yöntemi anlatıldı. Çok sayıda sorunun cevaplandırıldığı etkinlikte ev kadınlarına sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi ve tüketimi bilinci kazandırılması amaçlandı.