Yazar Doğu Karaoğuz’un son kitabı “Bir Zamanlar Zonguldak”ın, tanıtımı, 1. Batı Karadeniz Yapı Dekorasyon Fuarı çerçevesinde düzenlenen bir etkinlikle yapıldı
Çaycuma Belediyesinin yayımladığı “Bir Zamanlar Zonguldak” adlı kitabın tanıtımı yazarı Doğu Karaoğuz’un katılımıyla, 1. Batı Karadeniz Yapı, Dekorasyon ve Mobilya Fuarı’nda yapıldı. Tanıtım toplantısına, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeci, Kilimli Kaymakamı Hakan Özarslan, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, fuarı düzenleyen Expolink firması Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, Knet Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Yazar Hamit Kalyoncu’nun yanı sıra Çaycumalı kitapseverler katıldı. Kitap tanıtım toplantısında konuşan Doğu Karaoğuz, kitabın, ağırlıklı olarak Zonguldak’ta yayın hayatını sürdüren Halkın Sesi gazetesinde yayımlanan yazılardan oluştuğunu söyledi ve basımını gerçekleştirdiği için Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’ya teşekkür etti.
SÜLEYMAN SIRRI ÇAYCUMA’YI AVCILIK MERAKI YÜZÜNDEN TANIDI
Tanıtım toplantısında kitabın içeriği hakkında bilgiler de veren Karaoğuz, Çaycumalıların en çok merak Süleyman Sırrı konusuna açıklık getirdi. Karaoğuz, “Kitabımda Çaycumalıların efsane dedikleri bir isimi de yazdım. Bu kişi Süleyman Sırrı Barlı. Bana onu çok soran oldu. Süleyman Sırrı yalnızca Çaycuma’da değil, Zonguldak’ta da bayağı isim yapmış bir isimdi. Malvarlığı, fakirlere yardımı, çocuklara olan ilgisi, evleri, Çaycuma’daki köşkü, değirmeni, İstanbul Florya’daki köşkü ile ilgi çeken bir kişiydi. Süleyman Sırrı Zonguldak’ın ilk Müslüman madencisi Ahmet Ali Ağa’nın çocuklarından biri ve benim anne tarafımdan dedemin kardeşiydi. Dedenle çok iyi anlaşıyorlarmış. Beraber ava gidiyorlarmış, bu esnada Çaycuma’ya gidip gelmişler. Zaten Çaycuma’yı da avcılık merakı nedeniyle tanımış. Sonra buraya gelip bir ev yapma kararı almış. İmam nikâhıyla üç kez evlenmiş. Zonguldaklı Rum bir ayakkabı ustasının kızı sevgiliymiş. Mübadele yıllarında kız dönmek zorunda kalınca o aşkı yarım kalmış. Süleyman Sırrı yalnızca Zonguldak’ta değil, İstanbul’un sosyal hayatında yaptıklarıyla da, sosyete içinde tanınan bir isim. Dolayısıyla hayatı unutulmayacak bir kişi” dedi.
BAŞAR TAMER ÇOK MEŞHUR BİR ŞARKICIMIZ VARDI
Bir yazsısına konu da olan 60’lı yıllarda ülkenin en popüler ses sanatçılarından biri olan Başar Tamer hakkında da bilgiler veren Karaoğuz, “Süleyman Sırrı’nın ablasının oğlu Mustafa Tamer var. 1970’li yıllarda Zonguldak Belediye Başkanlığı da yaptı. Onun benden iki yaş büyük oğlu vardı, Başar Tamer. Başar bizim mahalle çetesinin başıydı. Müziğe tutkundu. Mızıka çalardı. Sonra yabancı şarkıları çok iyi söylemeye başladı. Bir orkestra kurdu. İstanbul’da konserlerde adı gözükmeye başladı. Gazetelerdeki listelerde hep bir numara olan Erol Büyükburç’u geçerek, aylarca birinci oldu. Ülkemizi yurtdışındaki pek çok ses yarışmasında Ajda Pekkan’la, Ayla Dikmen’le birlikte temsil etti. Ben onun hikâyesine de bu kitapta yer verdim” dedi.
ÇALIŞMALARIM SÜRECEK
Konuşmasında Zonguldak’ın ilk gazetecisi Tahir Karauğuz’un arşivinde bulunanlar, kendi tanıklıkları, araştırmaları sonucunda Zonguldak’ın eski zamanlarına dair anlatımlarda da bulunan Karaoğuz, kentin sosyal tarihi üzerine çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Karaoğuz daha sonra etkinliğe katılanlara kitaplarını imzaladı.