Çaycuma Belediyesinin İş-Kur’dan Toplum Yarına Proje (TYP) kapsamında işe aldığı kadınlar Filyos Nehri kenarında yapımı devam eden Filyos Park Yaşam Alanı birinci etabını bir an önce hizmete sunmak için büyük emek harcıyor.
Kadınlar Çaycuma’nın toplumsal yaşamda önemli yer tutuyor. İlçede öteden beri tarımsal üretim içinde yer alan kadınlar, kendi bahçelerinde ürettikleri sebze ve meyvelerle yetiştirdikleri hayvanlardan elde ettikleri ürünleri “Kadınlar pazarı” olarak adlandırılan üretici pazarında satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Toplumsal yaşamın her alanında etkin şekilde rol almaya başlayan kadınlar, bu kez, ellerinde kazma küreklerle inşaat işlerinde çalışarak Çaycuma’nın güzelleşmesine katkı sağlıyor. Çaycuma Belediyesinin İş-Kur’dan Toplum Yarına Proje (TYP) kapsamında işe aldığı kadınlar Filyos Nehri kenarında yapımı devam eden Filyos Park Yaşam Alanı birinci etabını bir an önce hizmete sunmak için büyük emek harcıyor.
20 BİN METREKARE ALANDA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
Proje kapsamında şu ana kadar 20 bin metrekarelik alanda bisiklet parkuru ve yürüyüş yolları yapıldı, çocuk oyun parkı kurularak kameriyeler yerleştirildi, futbol ve basketbol sahaları hazır hale getirildi. Basamaklı üç piramidin yan yana getirilmesiyle yapılan amfi tiyatronun tamamlanması ve peyzaj amaçlı çeşitli elemanların yerleştirilmesinin ardından bitikilendirmesi yapılarak hizmete açılacak alana kadın elinin değmesi, projeye başka bir değer kattır. Bu durum vatandaşlar tarafından da ilgiyle karşılandı.
ALTINOK: “KADINLARIN NELER YAPTIĞINI GÖSTERİYORUZ”
Üç yıldır belediyede kadrolu olarak çalışan Nuran Altınok, seyir terasından amfi tiyatroya, oturma grubundan peyzaja çok maksatlı olarak düşünülen piramitlere taş döşüyor. Daha önce böyle bir işi hiç yapmamış. “Çalışmalarımız gayet iyi” diyor ve ardından ekliyor: “Bu işe kendimiz öğrenmedik, ustalarımızın öğrettiği şekliyle yapıyoruz. Böylece belediye projelerine kadın eli değiyor. İmkân verildiği zaman kadınların neler yaptığını gösteriyoruz. Ne görev verilirse yapıyoruz. Verilen görevi yapmak için çaba harcıyoruz. Daha önce böyle bir işte çalışacağım aklımın ucundan geçmiyordu. Sağ olsun başkanımızın verdiği kararlar doğrultusunda çalışıyoruz. Başkanımızı ve bize iş veren ustalarımızı mahcup etmemeye çalışıyoruz” dedi.
KALAYCIOĞLU: “GAYET DE GÜZEL YAPABİLİYORMUŞUM”
Özgül Kalaycıoğlu ise TYP kapsamında işe girmiş. Elinden gelen her işi yapmaya çalıştığını söyleyen Kalaycıoğlu, “Bu işleri öğrenmeye gayret ediyoruz. Bayanların ne kadar becerikli olduğunu bir şekilde gösteriyoruz. Şu an burada 3 kadın, iki erkek çalışıyoruz. Biz onlardan üstünüz. Çalışmalar gayet iyi, memnunum işimden. Daha önce inşaat işinde çalışmadım. Çalışmadığım için ‘yapamam’ diye düşünüyordum. Ama gayet de güzel yapabiliyormuşum. Elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Öğrenmeye gayret ediyoruz. Daha önce aklımın ucundan inşatta çalışmak geçmedi. Ev hanımıydım. Anne olduğum için düşünmedim, hayat şartları çalışmamı gerektirdi, çalışıyorum” diyor.
ÜSTÜNKAYA: “HELALİYLE OLSUN DA, SIKINTI YOK”
TYP kapsamında işe giren kadınlardan biri olan Leyla Üstünkaya da piramit işinde çalışanlara harç karıyor. Onun özelliği bu işlerde deneyimli olması. Daha önce inşaat işlerinde ücretli olarak çalışmış. Üstünkaya, bir yandan işini yaparken, diğer yandan, “Bu işi severek yapıyoruz. Daha önce de yapıyordum. Ara sıra ücretli çalışıyordum. İş olsun da, helaliyle olsun. Sıkıntı yok” diyor.
KANTARCI: “BURAYA KADIN ELİ DEĞDİĞİ BELLİ OLACAK”
Çalışmaları yakından takip eden Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Toplum Yararına Proje kapsamında işe aldığımız elemanları hangi proje kapsamında işe aldıysak, orada çalıştırabiliyoruz. Başka işlerde çalıştırmamız yasak. Bizim İş-Kur’a sunduğumuz projede bu tip çevre düzenleme işleri var. İşe aldığımız elemanları da, sunduğumuz projenin gereği olarak bu işlerde çalıştırıyoruz. Bu kapsamda işe aldığımız kadınlar bana sorarsanız son derece başarılı olarak çalışıyor. Kimi işlerde yıllardır bu işleri yapmış ustaların maharetini sergileyen kadınlarımız, çok güzel işlere imza atıyor. İddia ediyorum, Filyos Park Yaşam Alanı’mızın birinci etabı bittiğinde herkes buraya kadın elinin değdiğini fark edecek. Ben ekmeklerini sözcüğün tam anlamıyla taştan çıkaran kadın işçilerimizi kutluyor, Çaycuma’ya verdikleri emek nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.