Çaycuma Cittaslow yolunda

Çaycuma Cittaslow yolunda

Yayınlanma Tarihi: 21.12.2017 - Perşembe | Görüntülenme Sayısı: 99 görüntüledi

Cittaslov Türkiye Koordinatörü Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çaycuma’nın her yönüyle sakin şehir olmayı hak ettiğini söyleyerek, başvuru dosyasını hazırlayacaklarını söyledi.

Aynı zamanda Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanlığıyla Cittaslov Türkiye Koordinatörlüğü’nü de yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’yı makamında ziyaret etti. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının (ZOKEV) davetlisi olarak bir konferans vermek üzere kente gelen Soyer’in ziyareti sırasında Çaycuma Garnizon Komutanı Binbaşı Selçuk Özen,  Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Çaycuma eski Belediye Başkanı Orhan Yardımcı, bazı belediye meclis üyeleriyle sivil toplum örgütü yöneticileri de hazır bulundu. Başkan Kantarcı’nın, belediye hizmetleri hakkında Soyer’e bir brifing verdiği ziyarette Çaycuma’nın Cittaslow için başvurması da kararlaştırıldı. Başkan Kantarcı, “Sizi Çaycuma’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duydum. Ziyaretiniz bizler için çok değerli. Ben sizi özel davet etmeyi düşünüyordum. Böyle bir etkinlik için geldiniz. Çok güzel denk geldi. Sizin birikimlerinizden faydalanmak istiyoruz” dedi.

DOSYAYI BİRLİKTE HAZIRLAYALIM

İlçesinin Türkiye’nin ilk Cittaslow’u (sakin şehir) olmasını sağlayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Çaycuma’nın değişen ve huzurlu yönüyle adını sıkça duyduğunu söyledi. ZOKEV’in davetlisi olarak geldiği kentte Çaycuma’yı da görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Soyer, “Cittaslow, siyasetten, ideolojiden bağımsız olarak dünyanın değişim dinamiklerine paralel ve bir yol haritası sunuyor. Çaycuma Anadolu’da gittiğim birçok kente göre çok daha hazırlıklı. Cittaslow buraya çok yakışır. Bende Çaycuma’yı çok uzun zamandır duyuyordum, görmek istiyordum, ama ben de nasıl denk getirirdim bilemiyordum açıkçası. Bunun üzerine gidelim, Cittaslow dosyasını birlikte hazırlamaya başlayalım. Biran önce başlayalım. Gerçekten çok yakışacak Çaycuma’ya. Çöp atıklarının toplanması, enerji meselesi, hava kirliliği, bisiklet yolları, bunlar belli başlı temel kriterler ve siz bunlara çözüm bulmuşsunuz. Hele yaptığınız o yol tasarımının hiçbir yerde örneği yok. Buranın kendine özgü koşulları için de çok örnek bir çözüm bulmuşsunuz. O nedenle de çok değerli” dedi.

KIRSALDAKİ HAYATIN DEVAM ETMESİ LAZIM

Yaptıkları uygulamalar sayesinde, Türkiye’de nüfusu artan tek köyün Seferihisar’da olduğunu söyleyen Soyer,  “Bütün hikaye köyden kente göçü durdurmakta. Çünkü insanlık bunu ön görüyor. Kentlerin nüfusu gelecekte daha da fazla olacak, kırsalın nüfusu daha da azalacak. Ama kentin refahı kırsalın pahasına kurulamıyor. Kırsaldaki hayatın devam etmesi lazım. Küçük üreticinin devam etmesi lazım. O üretim çeşitliliği demek, kırsal kültürün korunması demek,  köklerine sahip çıkılması demek. Çok birbirine bağlı zincirleme olumlu etkisi olan bir şey çıkacak ortaya o zaman. Dolayısıyla burada da bu tehdidin ve krizin aslında fırsata çevirecek olanaklar üzerinde kafa yormamız lazım. Naçizane önerim bir arama konferansı yapılmasıdır. Arama konferansına, Türkiye’de, tarım alanında, sosyoloji alanda, psikolojik alanda deneyimli insanlar davet edilir ve kentin kanaat önderleriyle buluşturulur. Bir swoft analizi yapılabilir kentte. Bu kentin avantajları neler, bu kentin dezavantajları neler. Tehditleri ne, fırsatları ne? Bunun üzerinde bir beyin jimnastiği yapılıp bir yol haritası ortaya konulur. O yol haritası şu özü taşırsa; yani, madenden sonra ne olacak bu kent, neyle yaşayacak? Bu kentin insanları neyle geçinecek? Üretim ne olacak ve nereye ne pazarlanacak? Bütün bu hikayeyle ilgili ortaya bir şeyler koymak lazım” dedi.

KÖMÜRDEN SONRASI İÇİN BUGÜNDEN KAFA YORMAK GEREKİYOR

Soyer konuşmasını, “Bu bölgede kömürden sonrasına dair çözüm arayışlarının şimdiden başlatılması, bu kentte yaşayanların, yerel yönetimlerin, kanaat önderlerinin çözüm üretmesi gerekir. Zonguldak’ın, Çaycuma’nın, bu gerçekle yüzleşeceği bir gerçek. Bu durdurulamaz bir şey. Biz buna seyirci kalamayız. Biz, bunun önümüze getireceği dayatmalarla baş başa kalamayız. Biz bu bölgenin gerçek kökenlerinin gösterdiği ışık neyse, dinamiklerinin gösterdiği ışık neyse oradan yola çıkmalıyız. Kentin geleceğiyle ilgili planlamayı ancak böyle yapabiliriz. Aksi takdirde seyirci kalacağız ve önümüze dayatılan neyse onunla baş başa kalacağız” diyerek tamamladı. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, günün anısına Tunç Soyer’e bir plaket verdi. Soyer Kantarcı ile birlikte belediyenin çalışmalarıyla ilgili bir alan gezisi de yaptı.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Kantarcı ortak kitapta

Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, “İç Cephe Çökerse Ülke Çöker” adlı…

16.03.2022
Çarşamba
Detaylar

Kardeş okul Çaycuma’da

Milli Eğitim Bakanlığının kardeş okul projesi kapsamında Atatürk İlkokulunun konuğu…

11.05.2022
Çarşamba
Detaylar

HASİME PINAR’IN CENAZESİ (29.11.2021)

İLÇENİN VELİKÖY KÖYÜ ŞAHNALAR MAHALLESİ’NDEN; EMİNE, SAİM VE NAİM PINAR’IN…

29.11.2021
Pazartesi
Detaylar

NEFİSE ERENOĞLU’NUN CENAZESİ

İLÇEMİZ DEREKÖSELER KÖYÜ KADILAR MAHALLESİ’NDEN, GÖKÇEBEY HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRÜ…

27.10.2023
Cuma
Detaylar