Çaycuma’da Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni

Çaycuma’da Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni

Yayınlanma Tarihi: 14.08.2016 - Pazar | Görüntülenme Sayısı: 236 görüntüledi

“Bilimin olduğu yerde hurafe barınmaz”

 

Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Belediye Başkanı Kantarcı, “toplumun tüm kesimlerinde bilime olan merakı, ilgiyi artırmak ve bilimsel farkındalık yaratmak amacındayız. Çünkü bilimin olduğu yerde hurafe barınmaz” dedi.

 

Çaycuma Belediyesinin ulusal çapta düzenlediği Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması’nın ödül töreni ve kolokyumu yapıldı. Çaycuma Belediyesi Sosyal Tesisleri SEKA Lokali’nde yapılan törene Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İlçe Garnizon Komutanı Selçuk Özen, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, ÇMYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hikmet Yazıcı, Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, SP İlçe Başkanı Burak Erol, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı M. Yesari Sezgin, STK temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda konuk katıldı.

İlk olarak kürsüye çıkan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Ülkemizin gerçekten çok zor günlerden geçtiği bir zamanda bir aradayız. Milletçe, hepimize geçmiş olsun, el ele vererek çok büyük bir badireyi atlattık. Hepimiz izledik, iktidarı ele geçirebilmek için meclisi bombalayıp halkın üzerine ateş açmaktan çekinmeyen gözü dönmüş caniler halkın barikatını aşamayınca, kanlı girişimleri sonuçsuz kaldı. Konuşmama başlamadan önce, o gece tankların önüne dizilen, üzerine çıkarak ilerlemelerine engel olan tüm halkımıza en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu uğurda yaşamını kaybeden tüm demokrasi kahramanlarına Allah’tan rahmet, halen tedavi altında olan yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin bir daha böyle günler yaşamaması en büyük dileğimdir” dedi.

 

DEMOKRASİMİZİ EKSİKSİZ HALE GETİRMELİYİZ

 

Çok mutlu, bir o kadar da heyecanlı olduğunu söyleyen Kantarcı sözlerini, “Heyecanlıyım birazdan gerçekleştireceğimiz ödül töreni ve kolokyum, projelerim içinde en çok değer verdiğim, önemli bulduğum, görev sürem içinde gerçekleştirmeyi çok arzu ettiğim bir çalışmanın dev adımlarından birini oluşturuyor. Heyecanlıyım, yaşadıklarımız ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Bilim bizleri aydınlık yarınlara taşıyacak en büyük rehber, en önemli yol göstericidir. Hepimiz yaşayarak öğrendik ki, makamı, mevkisi, rütbesi ne olursa olsun bilimin aydınlığından uzaklaşıp yüreğini hurafelere açan herkes, emir kulu haline dönüştüğü birilerinin talimatıyla halkına düşman olabiliyor pekâlâ… Laik demokratik cumhuriyete, onun kazanımlarına ve halkın iradesine gözü kara bir şekilde saldırabiliyor. Bugün önümüzdeki en önemli görevlerden biri, cumhuriyetimizi bilimsel aklın temelinde yeniden inşa etmek ve demokrasimizi eksiksiz hale getirmektir. Bilimsel düşünüşe, alışkanlığa sahip olup meselelere rasyonel bir bakışla yaklaşmayı becermek bu açıdan çok önemlidir” diyerek sürdürdü.

 

İLÇEMİZİ BÖLGENİN BİLİM ÜSSÜ HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ

 

Kantarcı sözlerini, “Her yaştan farklı gelişkinliğe sahip insanları, gençlerimizi bilimle buluşturacak, insanların bilgiyi bizzat kaynağında uygulamalı olarak öğrenmesini sağlayacak olan bilim merkezimiz pozitif aklın gelişimi açısından da büyük işlevler görecektir. Yalnızca gençlerde değil, toplumun tüm kesimlerinde bilime olan merakı, ilgiyi artırmak ve bilimsel farkındalık yaratmak amacındayız. Toplumu ülkemizin geleceğine kast eden cemaatlerin karanlık düşüncelerinden kurtarmanın biricik yolu da buradan geçmektedir. Çünkü bilimin olduğu yerde hurafe barınamaz. Bilim merkezi ayrıca ilçemizi bölgemizin bilim üssü haline dönüştürmenin de bir adımı olacaktır. Bölgemizin en büyük kamu yatırımı olan Filyos Vadisi Projesi içinde hafif endüstri olarak tanımlanan ve çevresel etkileri diğerlerine göre çok daha az olan yüksek teknoloji ürünü yatırımların nüvesinin de burada oluşacağını ümit ediyorum. Bu yönüyle yalnızca bölgemize değil, tüm canlılar için çok değerli bir ekosistemi koruyarak insanlığa da hizmet edeceğimizi düşünüyorum. Merkezimiz tamamlandığında, en başta Bülent Ecevit Üniversitesi olmak üzere Bartın, Karabük, Düzce ve Kastamonu’daki üniversitelere de hizmet verecek, bölgedeki tüm üniversitelerin ilgi odağına haline gelecektir. Batı Karadeniz Bölgesindeki çok sayıda insanın bilim merkezimizi gezmek, buradaki deneysel ve uygulamalı etkinliklere katılarak yeni bilgilere ulaşıp keşifler yapmak amacıyla ilçemize geleceği çok açıktır. Çaycuma bu yönüyle de, bölgemizin bir cazibe merkezi haline dönüşecektir” diyerek tamamladı.

 

GELECEĞE YÖN VEREN EN ÖNEMLİ KAMU YATIRIMI

 

Daha sonra söz alan Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, “Belediyemizin organize ettiği kolokyuma ikinci kez katılmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. İlkine katılırken Başkanıma, ‘Hayatımda ilk defa bir kolokyuma katılıyorum’ diye takılmıştım. Allah’a çok şükürler olsun ki birkaç ay sonra ikincisine de katılmak nasip oldu. Çaycuma proje yarışmalarına, kolokyumlara alıştı. İnşallah bu alışkanlıklarımız devam eder diye Başkanıma bir mesaj gönderiyorum. Az önce başkanım çok iyi ifade etti, bilim merkezlerini bir bina olmanın ötesinde geleceğe yön veren en önemli kamu yatırımlarından biri olarak görüyorum. Geçen yıl nasip oldu, Konya’daki bilim merkezini gezme fırsatını buldum. Biz yarım gün ayırmıştık, bir gün ayırsaydık çocuklarımız hiç sıkılmadan vakit geçirirdi. İnsanların yeni şeyler keşfetmesi, öğrenmesi, deneyerek daha kalıcı bilgilere sahip olmasına fırsat hazırlayacak bir müze kurulmuş orada. Ben inanıyorum ki, Çaycuma, en az onun kadar, hatta ondan da güzel bir bilim merkezine sahip olacak. Çaycuma denince Filyos ve deniz akla geliyor. Manda yoğurdu akla geliyor. Ama bunların hiçbiri tek başına turistleri buraya çekmek için yeterli olmayabiliyor. Tarihi ve turistik değerleri bir anda oluşturmamız mümkün olmayabiliyor. Bu bilim merkezi yoldan geçen insanın Çaycuma’ya girmesine neden olacaktır. Proje tamamlandığında çok daha fazla insanın Çaycuma’ya geleceğini göreceğiz. Başta projenin mimarı Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÖDÜLLER DAĞITILDI

 

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 5. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Ceyda Gökoğlu İğdeli’ye ödülü Jüri Başkanı Devrim Çimen; 5. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Mehmet Yiğit Öztürk’e ödülü TSO Başkanı Rıfat Sarsık; 3. Mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Damla Göre’ye Garnizon Komutanı Serhat Özen; 2. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Zeynep Öktem’e İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça; 1. mansiyon ödülünü kazanan ekibin başı Tuna Han Koç’a ödülünü Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin; 3.lük ödülünü kazanan ekibin başı Sıddık Güvendi’ye ödülü Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, 2.’lik ödülünü kazanan ekibin başı Tamer Başbuğ’a ödülü Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; birincilik ödülünü kazanan ekibin başı Soner Akçam’a ödülü Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli tarafından verildi. Jüri üyelerinin tamamıyla yarışma raportörleri plaketlerini Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’dan aldı. Burada kısa bir açıklama yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir Çaycuma’da yapılacak olan bilim merkezinin Zonguldak’ın merkezi olacağını, bu nedenle de her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi.

 

ÇAYCUMA’YA TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR

 

Daha sonra geçilen kolokyumu yöneten Doç. Dr. Murat Çetin, “Çaycuma’ya büyük bir teşekkür borcumuz var. Mimarlık ve yarışmalar alanında böyle bir imkan açması ve bilhassa da bilim alanında yatırım yapmasını çok anlamlı buluyorum. Mimarlık alanında daha çok Ankara-İstanbul gibi merkezlerde mimarlığı konuşuyoruz gibi bir algı. Bu yarışma bize çeperin önemini bir kez daha anımsattı. Yine bilim gibi bir konuyu mimarlıkla nasıl bağdaştıracağımız üzerine de bu yarışma bizlere tekrar düşünme fırsatı verdi.  Bu açıdan Çaycuma’ya ve sayın başkana çok teşekkür ederiz. Bu tip toplantılarda salonda genellikle mimarlar olur. Burada pek çok Çaycumalı da bulunuyor. Bunun o merkezlerde mutlaka karşılık bulacağına inanıyorum. Sahip olduğu vizyondan dolayı Belediye Başkanı Sayın Bülent Kantarcı’yı kutluyorum” dedi.

 

BAŞKANIN BAKIŞI BİR TOPLUMSAL VİZYONU DA İFADE EDİYOR

 

Jüri Başkanı Devrim Çimen de yaptığı konuşmada, “Çaycuma ölçek olarak küçük bir ilçe ama Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın vizyonu bu ölçeğin çok üzerinde. Bunu gerek havuz yarışması, gerekse bu yarışma aslında bir düşünme biçiminin pratiğe yansıması. Etkileşimin, eğitimin, öğretimin, deneyimlemenin, öğrenimin önemine vurgu yapan ve bunu küçük ölçekli bir ilçede yaşama geçiren anlayışı çok büyük takdirle karşıladık ve diğer jüri üyelerimizle birlikte her türlü katkıyı sunmaya çalıştık. Başkanın bakışı, bir toplumsal vizyonu da ifade ediyor.  İçinde bulunduğumuz zor koşullarda bunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim.  Öte yandan bu yarışmaya beklentimizin ötesinde katılım olması da bizi çok mutlu etti. Küçük bir yapı olmasına karşın zor bir işlev. Bir jüri üyesi olarak seviyeyi de çok iyi buldum” dedi. Diğer jüri üyeleri de yapılan işin önemini değindi ve Çaycuma’yı tanımaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Kolokyum mimarlık alanıyla ilgili düzeyli bilimsel tartışmaya sahne olarak sona erdi.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

İlk araç yola çıktı

Çaycuma Belediyesine hayırsever Çaycumalılar tarafından bağışlanan itfaiye aracının ilki Lennestadt’tan…

15.09.2021
Çarşamba
Detaylar

Çaycuma Belediyesi İmar ve Şehircilik…

01.12.2017
Cuma
Detaylar

Engelli dostu bir kent

Engelliler Haftası Çaycuma’da bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinlikte söz alan…

16.05.2016
Pazartesi
Detaylar

Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğünden

Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğünden Ana Boru Arızası Nedeniyle ;…

19.02.2024
Pazartesi
Detaylar