GÖLDAĞI

Göldağı Tabiat Parkı’nın Zonguldak şehir merkezi ile arası 23,1 kilometredir. D750 yolu üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz Tabiat Parkına yapılacak yolculuk 30 dakika sürecektir. Göldağı Tabiat Parkı ile Çaycuma ilçesi arası 11,6 kilometredir. Zincirlikuyu Caddesi üzerinden Taşcılı Köyüne devam edecek yolculuk 20 dakika sürecektir. Tabiat Parkı ile Taşcılı arası 750 metredir.

Göldağı Tabiat Parkı’na toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanamamaktadır. Ancak, Zonguldak’tan Çaycuma’ya yolcu taşıyan servislerin geçiş güzergahı Taşcılı bölgesi olması durumunda, söz konusu servislere binerek Tabiat Parkına yürüme mesafesinde inebilirsiniz. Adı geçen servisler bulunmaması durumunda ise; kendi aracınızı ya da kiraladığınız araçlar ile ulaşmanız gerekmektedir.

Güncel durumu : Maalesef uzun yıllardır herhangi bir bakımı yapılmayan Göldağı kaderine terk edilmiştir. Piknik masaları kameliyeler gelen ziyaretçilerin tahribatlarıyla tamamen yılıkmış metruk vaziyettedir. içerisinde Büfe, mescit Tuvalet kameliyeler masa ve mangalların bulunduğu alan tahrip edilmiş ve terk edilmiştir. Gelen ziyaretçiler masaları ve mangalları tahrip etmiş, ağaç masalar yakılmıştır. Mescit, büfe ve WC kullanılamaz durumdadır. Ulaşım : stabil yoldan güçlükle sağlanalabildiğinden araçların ulaşımı çok zor sağlanmaktadır. Gelen ziyaretçilerin bıraktığı çöpler herhangi bir sorumlu olmadığından olduğu gibi durmaktadır. Zaman zaman gelen ziyaretçiler ateş yakmak için mevcut büfe masa ve kameliyeleri kullandığından bu yapılar yok olmuş ve yıkılmaktadır.

Göldğında bulunan su kaynağı ise kullanıma elverişsiz haldedir.

Tanıtım: 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Alanı 13,64 ha olup; Alan Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde, Zonguldak İlinin Merkez ilçesinin Göldağı mevkii sınırları içerisinde yer almaktadır. 2004 yılı aralık ayında onaylanmış Mesire Yeri Gelişme Planı mevcuttur.

Ulaşım: Zonguldak-Ankara karayolunun Zonguldak’tan geliş güzergahının 17. km’sinden ayrılarak 5 km stabilize yola ulaşılır. Karayolu ayrımından sonra yol standardı düşmekle birlikte ulaşım rahattır. Zonguldak merkezine 22 km, Çaycuma İlçesine 43 km ve Devrek İlçesine 40 km uzaklıktadır. Stabilize yol yağmur ve orman çalışmaları yüzünden ulaşım için elverişli değildir. Özellikle yağmurlardan sonra 4×4 gibi arazi şartlarına uygun araçlarla yola çıkılması daha uygundur.

Bitki örtüsü: Ormanın hâkim elemanlarını geniş yapraklı ağaçlar oluşturur. Bunlar arasında, kayın (Fagus orientalis), gürgen (Carpinus betulus) ve meşe türleri (Quercus sp) öncelikle sayılabilir. Alt tabakada ise yaban gülü, böğürtlen ve eğrelti, ısırgan, mürver türleri ve muhtelif çayır otları yer almaktadır.

Fauna: Sahada ormana bağlı kuşlar yanında yer yer göçmen kuşlar da görülür. Saha civarında ayı, tavşan, kirpi, yaban domuzu, sansar gelincik, karaca gibi memeli hayvanlara rastlanabilmektedir.

Tesis Bilgileri: Tesiste ilk yapıldığı yıllarda ; Kır kahvesi (Büfe) , WC, Çeşme, mescit, çocuk oyun grubu ve piknik üniteleri ile hizmete açılmışken bugün itibariyle terk edilmiş bu üniteler tahrip olmuştur. Büfe WC ve Mescit binalar kullanılamaz durumdadır. Çeşme ise bakımsız haldedir. Oyun grupları  piknik üniteleri tamamen tahrip edilerek yok edilmiş durumdadır.

Gelişme Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Gelişme Planı yapım çalışmaları tamamlanmıştır. Peyzaj ve uygulama projeleri yapılarak sahada bulunan tesislerin yenilenmesi eski günlerine döndürülerek tekrar ziyaretçilerini ağırlayacağı günleri özlemele beklemektedir.