Kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli devlet politikası olmalıdır
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli devlet politikası olmalıdır
Yayınlanma Tarihi: 25.11.2021 - Perşembe | Görüntülenme Sayısı: 390 görüntüledi
Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Kadınlarla erkekler arasında fırsat eşitliği sağlanmalı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli bir devlet politikası haline getirilmelidir” dedi.
Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı yayımladığı mesajda, “Tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiği zamanda, ekonomik krizin de, salgının da en büyük yükünü çeken kadınlar, bir de, erkek şiddetine uğruyor, tacize, tecavüze uğruyor, vahşice öldürülüyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde sürmekte olan savaşlarda ve iç çatışmalarda kadınlar ve kız çocukları tecavüze uğruyor, öldürülüyor ya da insan ticaretinin malzemesi yapılıyor. Kadın örgütlerinin açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2021’in ilk 10 ayında en az 326 kadın öldürüldü. Sadece ekim ayında 22 kadın cinayeti işlendiği biliniyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi cinsiyet ayrımcılığına da uğrayan kadınlar evde, sokakta, iş yaşamında ikinci plana itiliyor, şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaya devam ediyor” dedi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN KALDIRILMASI TABLONUN DAHA DA KARARMASINA NEDEN OLDU
Kantarcı açıklamasını, “Tüm bu sorunların çözümü için kadınların güçlendirilmesine yönelik program ve faaliyetler yaygınlaştırılarak her türlü şiddet eylemini önleyecek yasal tedbirlerin alınması gerekirken, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması bu tablonun daha da kararmasına neden oluyor. Kadınları şiddet eylemlerine karşı korumak için gerekli tedbirler alınmalı, bu doğrultuda başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere yayımlanmış tüm uluslararası metinler kabul edilerek yeni yasal düzenlemeler yapılmalıdır. En önemlisi de kadınlarla erkekler arasında fırsat eşitliği sağlanmalı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli bir devlet politikası haline getirilmelidir” diyerek sürdürdü.
KLİŞELEŞMİŞ TOPLUMSAL ROLLERE DAYALI DAVRANIŞ BİÇİMLERİ MUTLAKA AŞILMALIDIR
Toplumsal değer yargılarına da eleştiriler getiren Kantarcı, açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Öte yandan kadınları daha aşağı düzeyde gören cinsiyetçi yaklaşımlarla mücadele de büyük önem taşımaktadır. Kadınlarla erkeklerin klişeleşmiş toplumsal rollerine dayalı olarak oluşan ön yargılarla sosyal ve kültürel davranış biçimleri mutlaka aşılmalı, insanların haysiyet ve haklar bakımından eşitliği ilkesi kadınlar için de geçerli kılınmalıdır. Bu doğrultuda uygulanacak politikaların ülkemizin aydınlık geleceği için son derece önemli olduğunu düşünüyor, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün bu doğrultuda farkındalığı artırmasını, mücadeleye güç katmasını diliyorum.”