Kalyoncu Çaycumalılarla buluştu

Kalyoncu Çaycumalılarla buluştu

Yayınlanma Tarihi: 23.10.2017 - Pazartesi | Görüntülenme Sayısı: 259 görüntüledi

Eğitimci-yazar Hamit Kalyoncu’nun, Zonguldak’ın simge şairi Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayatı ve şiiri üzerine yazdığı “Yaşamak Güzeldi” adlı son kitabının imza günü Çaycuma’da yapıldı.

Zonguldak’ın yetiştirdiği değerli kültür adamı Hamit Kalyoncu, kentin simge şairlerinden Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayatı ve şiiri üzerine yazdığı son kitabı “Yaşamak Güzeldi”yi, Çaycumalı okurlarıyla buluşturdu. Çaycuma Belediyesinin düzenledi tanıtım ve imza gününe Eğitim-Sen Temsilcili, Kent Konseyi ve ADD de destek verdi. Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde yapılan etkinliğe oldukça geniş katılım oldu. Etkinlikte Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, ADD Çaycuma Şube Başkanı Kıvılcım Kalyoncu, Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt,  İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Nizamettin Tiryaki, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Çaycuma eski Belediye Başkanı Osman Metin Yurtbay, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan, eğitimciler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu. Zonguldak Belediyesi Kültür Merkezi Şiir Grubu’nun Muzaffer Tayyip Uslu’nun şiirlerinden oluşan bir okuma tiyatrosu sunarak başlayan etkinliğe, Yazar Metin Köse de, Uslu’nun şiirlerinden bir demetle renk kattı. Etkinliğin sonunda Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 1967 yılında Çaycuma’nın kültürü, folkloru, dil özellikleri üzerine ilk çalışmayı yapan Kalyoncu’ya, bu çalışmanın 50. yılı ile günün anısına bir plaket sundu.

YENİ KİTAPLAR YOLDA

Çaycuma’nın ortasından akan Temizlik Deresi’nin kenarında büyüdüğünü söyleyen Hamit Kalyoncu, “36 yıl Zonguldak’ta görev yaptım. Bu görevlerim sırasında Türkiye’nin iki büyük örgütü olan TÖB-DER ve ADD’nin Zonguldak şubelerinin kuruculuğunu yaptım. Çaycuma’da ADD’nin kurulmasında katkılarım var. Tüm bunları sırtımdaki 75 yılın bana neler yüklediğini anlatmak için söylüyorum” dedi. Daha önce yazdığı kitaplar hakkında bilgiler de veren Kalyoncu, “Sesim Kömür Karası’ acemi günlerimin ürünüdür. Sevgili arkadaşım Kürşat Coşgun tarafından yapılan kapak desenini hâlâ çok beğendiğim bu kitabı, ‘Işığında yürümek’ adını verdiğim Atatürk üzerine yazdığım şiirler ve ‘Sevi Yangını’ adını verdiğim diğer şiirlerimle birlikte toplu olarak yakında yayıma hazır hale getiriyorum. Yayım hazırladığım bir diğer kitap da 1967 yılında üniversitede okurken yaptığım tez çalışmasıdır. Bu bana rahmeti Hasan Ataman’ın da bir vasiyetidir. Son derece zor şartlarda yapılmış o çalışma, o günlerin kültürünü günümüze taşımayı başardı” dedi.

BU KİTAP ÜZERİNE BEŞ YIL ÇALIŞTIM

“Yaşamak Güzeldi’ üzerinde beş yıl çalıştığını söyleyen Hamit Kalyoncu, “Muzaffer Tayyip Uslu 24 yaşında kaybettiğimiz Zonguldak’ın simge şairlerinden biri. Rüştü Onur ve Kemal Uluser’le büyük bir dostluğu paylaştılar. Rüştü Onur’a Devrekliler sahip çıktı. Kemal Uluser’in yaşamı Doğu Karaoğuz tarafından derlenerek kitaplaştırıldı. Ben de bu çalışmayla bir eksiği tamamlamış oldum. Muzaffer 1946 yılında hayatını kaybedince, Zonguldak’ta Acılık’taki mezarlığa defnedildi. 1970’li yıllarda o mezarlık oradan Asri Mezarlığa nakledildi. O nakil esnasında mezarı kayboldu. Tüm aramalara karşın ne yazık ki bulamadık. Zonguldak Belediyesine önerim şudur: Madem ki mezarı bulamıyoruz, o halde Asri Mezarlığın girişine bir anıt mezar yapalım. Muzaffer’in çalıştığı İşçi Müdürlüğünün hemen arkasındaki kayanı üzerine üç simge şairin heykelini dikelim” dedi.

İYİ Kİ DÜŞÜNEN YAZAN İNSANLARIMIZ VAR

Etkinliğin sonunda kürsüye gelen Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “İçinde yaşadığımız koşullarda, ülkemizin geçirdiği bu cinnet ortamında böyle nezih bir kalabalıkla bir arada olmaktan çok mutluyum. Hamit Kalyoncu, her ne kadar Devrek’te de yaşasa, Çaycumalı, Devrekli, Zonguldaklı hatta dünyalı bir büyüğümüzdür. Yazdıklarıyla ölümsüzlüğe ulaşmış bu büyüğümüz iyi ki edebiyat okumuş. İyi ki yazanlar, düşünenler var, çünkü medeniyet ve insanlık onların sayesinde var. Bunun sayesinde hayatı tanıyoruz” dedi.

EĞİTİM GİDEREK DAHA BÜYÜK BİR PROBLEM HALİNE GELİYOR

Eğitimin kendi okuduğu zamanlarda da sorun olduğunu söyleyen Kantarcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de biz çocukken de problemdi, şimdi daha büyük problem. Bizim zamanımızda da herkes fen şubesini seçerdi. Edebiyat rağbet görmezdi. Büyük romancı Oğuz Atay üniversitede topoğrafya dersi hocamızdı. ‘Yahu topoğrafya hocası roman yazar mı?’ diye eleştiriler olurdu. Hâlâ da oluyor. Bu da sosyal bilimlere olan ilgiyi azaltıyor.”

DEVLETİN KÜLTÜR ALANINDAKİ BOŞLUĞUNU YERELDE DOLDURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konuşmasında Çaycuma Belediyesini kültür politikası hakkında bilgiler de varan Kantarcı sözlerini, “Çaycuma Belediyesi yalnızca yol yapan, bina yapan, altyapı yapan bir belediye değil, kültür hizmetlerine de kaynak ve vakit ayıran belediye. Bundan sonra daha çok ayıracağız, buna çok ihtiyacımız var çünkü. Devletimizin yok saydığı bu alanda eksik kalan hizmetleri yerelde, en azından kendi çapımızda, bütün gücümüzle yapmaya çalışacağız. Bu konuda da en büyük destekçilerimizden aramızdan çıkan bu büyük değerler olacak” diyerek tamamladı. Konuşmaların ardından Kalyoncu salonda hazır bulunan okurlarına kitaplarını imzaladı. Etkinlik bolca hatıra fotoğrafı çektirilen neşeli bir ortamda sona erdi.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

İBRAHİM KALAYCI’NIN CENAZESİ

FİLYOS BELDESİ’NDEN, MERHUM ALİ VE RABİA KALAYCI’NIN OĞULLARI, SABAHAT ÇELEBİ,…

10.11.2022
Perşembe
Detaylar

“30 Ağustos, zafer destanının yazıldığı…

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yayınladığı mesajda 30 Ağustos Zafer…

27.08.2014
Çarşamba
Detaylar

ÇAYCUMA BELEDİYESİ MART 2015 OLAĞAN…

27.02.2015
Cuma
Detaylar

CEMİLE ÖZCAN’IN CENAZESİ

İLÇEMİZ YENİ MAHALLESİ’NDEN, SEMRA AYAN, BELEDİYEMİZDEN EMEKLİ SEDAT VE MERHUM…

25.10.2023
Çarşamba
Detaylar