Ortak paydamız Çaycuma

Ortak paydamız Çaycuma

Yayınlanma Tarihi: 11.05.2017 - Perşembe | Görüntülenme Sayısı: 87 görüntüledi

6-7 Mayıs tarihlerinde yapılan “2. Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliği sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, kısır siyasal çekişmelerin, kamplaşmaların bir yana bırakılarak “Çaycumalılık” ortak paydasında birleşilmesi gerektiği dile getirildi.

 

6-7 Mayıs tarihleri arasında Çaycuma’da yapılan “Çaycumalılar Buluşuyor” adlı etkinliğin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, “Çaycumalılar Buluşuyor etkinliğinin ikincisi 6-7 Mayıs tarihlerinde Çaycuma’da yapıldı. Çeşitli sergiler, mini konserler, halkoyunları gösterileri gibi kültürel aktiviteler ve köy gezileriyle mini bir festival havasında geçen buluşma, Çaycuma’nın sosyal, kültürel gelişimi açısından değerli fikirlerin ortaya atıldığı bir platform oldu. Etkinliğin en can alıcı bölümünü Prof. Dr. Erol Köktürk’ün moderatörlüğünü yaptığı forum oluşturdu. Köktürk’ün ‘Çaycuma’ya Uzaklardan Bakmak’ başlığı altında dinamik bir sunum da yaptığı forum, sözcüğün tam anlamıyla bir beyin fırtınası şeklinde geçti. Katılımcılar, yalnızca anılarını, duygularını paylaşmakla kalmadı, Çaycuma’nın, geleceğe hangi değerler üzerinden yürümesi gerektiği üzerine de görüşlerini açıkladı, öneriler geliştirdi” denildi.

 

İLÇEMİZİN SAĞLADIĞI GELİŞİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KILINMASI GEREKİYOR

 

Çaycumalılığın herkesin ortak paydası olması gerektiği söylenen bildiride, “Katılan ayrımsız herkes, bu etkinliklerin yalnızca hatıraların paylaşıldığı nostaljik buluşmalar olmaktan çıkarılıp Çaycuma için bir fikir, proje imecesine dönüştürülmesi konusunda tam bir fikir birliğine vardı. Kısır siyasal çekişmelerin, kamplaşmaların bir yana bırakılarak ‘Çaycumalılık’ ortak paydasında birleşilmesi ve bu çabalara her kesimin destek vermesinin zorunluluğu ısrarla vurgulandı. Çaycuma Belediyesinin son yıllarda yaptığı hizmetlerle belirgin bir şekilde yaşam kalitesi yükselen ve özellikle bisiklet yolları, engellilere yönelik düzenlemeler, yayalaştırılmış alanlar ve diğer kentsel düzenlemelerle örnek bir kent haline dönüşen ilçemizin, sağladığı gelişimin sürdürülebilir kılınması için tüm Çaycumalılara görev düştüğüne kuvvetle vurgu yapıldı” şeklindeki ifadelere de yer verildi.

 

FİLYOS NEHRİNE “CANLI VARLIK” OLARAK ANAYASAL STATÜ KAZANDIRILSIN

 

Filyos Vadisi üzerine geliştirilen fikirlerin de açıklandığı bildirgede, “Büyük buluşmada, Çaycuma’nın ekolojik değerlerinin, tarihi-kültürel varlıklarının, yerel özelliklerinin, kültürel mirasının mutlaka korunması gerektiği yönünde güçlü bir irade ortaya çıktı. Bölgenin potansiyelleri de göz önüne alınarak bir tarih, turizm ve tarım kenti olarak geliştirilmesi, tüm gelişim stratejilerinin bu bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesi gerektiği önemle ifade edildi. Filyos Vadisinin oluşturduğu ekolojik koridorun mutlak koruma alanı ilan edilmesi gerektiğinin altını çizen katılımcılar, Filyos Nehrine ‘canlı varlık’ olarak anayasal statü kazandırılması için çalışma yapılması konusunda da mutabakat oluşturdu. İlçenin kimlik değeri olarak öne çıkan mandacılığın geliştirilmesi ve başta yoğurt olmak üzere manda ürünlerine marka değeri kazandırılması için yapılacak çalışmaların yaşamsal önemine kuvvetle vurgu yapıldı” denildi.

 

ÇAYCUMA BELEDİYESİNİN ÇABALARINA DESTEK VERİLSİN

 

Çaycuma Belediyesinin projelerinin önemine de işaret edilen bildirgede, “İlçenin tam ortasından geçen ve bölgenin yaşam kaynağı olan Filyos Nehrinin sunduğu doğal peyzajın, ulaşım ve spor olanaklarının, su ürünleri potansiyelinin kentsel değer haline dönüşebilmesi için kirliliğinin önlenmesinin birinci koşul olduğu önemle dile getirildi. Katılımcılar, bu konuda başta nehir çevresindeki yerel yönetimler olmak üzere, tüm bölgesel aktörlere işbirliği çağrısı yaparak, bu doğrultuda görev almaya hazır olduklarını ifade etti. Öte yandan Çaycuma Belediyesinin başta deneme bilim merkezi, spor merkezi, Filyos Yaşam Alanı gibi, kenti, bölgenin cazibe merkezi haline getirecek projelerinin hayata geçirebilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiği vurgusu yapıldı” denildi.

 

ÇAYCUMA KENT MÜZESİ KURULSUN

 

Bildirge, “Buluşmada ilçenin sosyokültürel gelişimi için de değerli fikirler ortaya atıldı. Çaycuma Belediyesinin yayımlamaya hazırlandığı “Osmanlı Belgelerinde Çaycuma” adlı kitap dizisiyle alanında başarılı işlere imza atmış Çaycumalıların mezun olduğu okulun öğrencileriyle buluşturulması projesi sevinçle karşılanırken, yakınlarda kaybettiğimiz değerli hemşehrimiz Hasan Ataman adına bir araştırma merkezi kurulması önerildi. Başta Hüseyin Çakır olmak üzere yörenin kültürel gelişiminin yapıtaşı olmuş değerleri için yapılan çalışmaların artırılması da istenen buluşmada, Çaycuma Kent Müzesi’nin kurulmasının kültür değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması için yaşamsal önemde olduğuna da işaret edildi” cümleleriyle son buldu.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Küçüklerin 8. yıl sürprizi

Hayriye – Hayrullah Saki Anaokulu öğrencileri Çaycuma Belediyesini ziyaret etti….

29.03.2022
Salı
Detaylar

Hakaret tüm Çaycuma halkınadır

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, bir zabıta memuru ile tartışan…

22.02.2017
Çarşamba
Detaylar

BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN

ÇAYCUMA BELEDİYESİ ÇOCUK KOROSU YENİ DÖNEM ÇALIŞMALARINA 11.12.2021 CUMARTESİ GÜNÜ…

19.11.2021
Cuma
Detaylar

HATİCE AKYÜZ’ÜN CENAZESİ

İLÇEMİZ AYVAZLAR MAHALLESİ’NDEN, HAYRİYE İNAM VE FATİME AKYÜZ’ÜN ANNELERİ, RAMAZAN,…

24.01.2024
Çarşamba
Detaylar