Çaycuma Belediyesinin büyük kültür hizmeti

Çaycuma Belediyesinin büyük kültür hizmeti

Yayınlanma Tarihi: 29.09.2017 - Cuma | Görüntülenme Sayısı: 249 görüntüledi

Yazar Doğu Karaoğuz’un “Bir Zamanlar Zonguldak” adlı kitabı Çaycuma Belediyesi tarafından yayımlandı.

Yaptığı farklı belediyecilik uygulamaları ile dikkat çeken Çaycuma Belediyesi çok değerli bir kültür hizmetine imza attı. Çaycuma Belediyesi, bu kez, Zonguldak kentinin yakın tarihine öykü tadındaki yazılarla ışık tutan Doğu Karaoğuz’un, “Bir Zamanlar Zonguldak” adlı kitabını yayımladı.  A4 boyutunda, toplam 200 sayfa olan kitap, yazarın, çoğunlukla Halkın Sesi gazetesinde yayımladığı yazılardan oluşuyor. Kitapta Karaoğuz’un kentin yakın tarihine ışık tutan 14 makalesinin yanı sıra, Zonguldak üzerine yazılmış altı şiiri de bulunuyor. Kitabın girişinde, yazarın, “Yeraltında gün yüzü görmeden çalışıp canını veren tüm maden şehitlerinin anısına” şeklinde bir ithafı bulunuyor.

BÖLGEMİZE DAİR ÖĞRETİCİ ÖYKÜLER

Kitabın önsözünü yazan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Yazarımız bir zamanlar içinde Zonguldak ve Amasra’nın en varsıl kişilerini barındıran ailesinin arşivlere bıraktığı malzemeyi, halen yaşayanların canlı anlatımları, kendi tanıklıkları, büyüklerinden dinledikleriyle harmanlayıp kente dair çok şey çıkarmış ortaya.  Daha önceleri yayımladığı birbirinden değerli kitaplarla Zonguldak’ın unutulmuş tarihine ışık tutan Karaoğuz, bu kez yaşanmış insan öyküleriyle, bizleri, aslında tarih olarak uzak olmayan ama buna karşın kentin az bilinen zamanlarına götürüyor. Çaycuma Belediyesi olarak böyle bir kitabı yayımlıyor olmaktan onur duyuyoruz. Bize bu onuru yaşatan Doğu Karaoğuz’a teşekkür ediyor, her biri yaşadığımız bölgeye dair öğretici öykülerden oluşan bu kitabın keyifle okumasını diliyorum” diyor.

ZONGULDAK’A SUNULMUŞ ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR HİZMETİ

Yazar Doğu Karaoğuz’u makamında ağırlayan Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Sayın Doğu Karaoğuz Zonguldak için çok değerli bir isim. Yazdığı her makale ile kentin adeta bir gizini ortaya çıkarıyor. Ben, mesela, Çaycuma’da, Süleyman Sırrı’nın köşkünü çocukluğumdan beri bilirdim. Ama onun kim olduğunu bilmez, hep de merak ederdim. Çaycuma ile ilgili çok değerli bulduğum bu bilgiye Doğu Bey’in yazılarında ulaştım. Kitabı okuyunca, benim gibi pek çok insanın da merak ettiği hususlarda bilgi sahibi olacağını düşünüyorum. Zonguldak Türkiye’nin gerek sosyal, gerekse endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bir vilayet. Ancak bunlar ne yazık ki çok bilinmiyor. Yakın tarih konusunda çok bilgi eksiğimiz var. Çaycuma Belediyesinin, başkanı olduğum dönemde, bu eksikliğin giderilmesine katkı sunmuş olmasından çok mutluyum. Bunu Zonguldak’a sunulmuş önemli bir kültür hizmeti olarak görüyorum. Sayın Karaoğuz’a hem çalışmaları, hem de bize Zonguldak’a hizmet etme şansı sunması nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Kendisinden büyük bir heyecanla yeni ürünler bekliyoruz. Bunları yayımlamaktan da onur duyacağız” dedi.

DOĞU KARAOĞUZ KİMDİR

1941 yılında Zonguldak’ta doğdu. Babası, Safranbolu’nun Karakullukçuoğlu ailesinden Tahir Karauğuz, annesi Zonguldaklı Barlı ailesinden Hâcer Karauğuz’dur. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini bitirdi.  1965’te, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında, Petrol Mühendisi olarak başladığı görevinden, 2003’te, Üretim Grubu Başkanlığı Başdanışmanı ve Grup Başkan Yardımcısı olarak emekli oldu. Halen Ankara’da yaşamını sürdürüyor.

KİTAPLARI

“Kuvay-ı Milliye Ruhuyla Bir Ömür” adını taşıyan ilk kitabı 2011 yılında yayımlandı. Bu kitapta, Zonguldak’ın ilk gazetecisi olarak kente çok hizmeti geçen babası Tahir Karauğuz’un hayatını anlatırken,“Karelmas’ın İlk Madencileri” adıyla 2014 yılında yayımladığı ikinci kitapta ise, Karadağ’dan, 1850’li yıllarda amele olarak gelip, Zonguldak ve Amasra’nın en varsıl madencileri arasına giren, büyük dedeleri Ahmet Ali Ağa ve Edhem Ağa’nın yaşamlarını öyküledi. 2015 yılında yayımlandığı “Rüzgârın Getirdiği” kitabı ise yine bir başka Zonguldaklı yazarın hayatından kesitler içeriyor. Bu kitap, Amasra’da doğup, Zonguldak’ta yetişen ve kısa süren ömrüne, edebiyat çevrelerince beğeniyle karşılanan eserler sığdıran Kemâl Uluser’in yaşam öyküsünü içeriyor. “Yağdı Yağmur” adlı tek şiir kitabının ardından yayımlanan “Biz Zamanlar Zonguldak” adlı eseri altıncı kitabı olarak kütüphanelerde yerini alıyor.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Suyu %50 indirimli kullanmak mümkün

Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı bir yerel televizyon kanalına telefonla yaptığı…

16.08.2021
Pazartesi
Detaylar

250 yıl önce Çaycuma

Eski adı Çarşamba olan Çaycuma, Paflagonya (Kastamonu, Bartın ve çevresi)…

24.11.2021
Çarşamba
Detaylar

Sıra dışı hizmetlerden mutlu oldum

Zonguldak Valiliğine atandıktan sonra ilk kez geldiği Çaycuma’da belediyeyi de…

04.08.2017
Cuma
Detaylar

Başkan Kantarcı’dan 8 Mart Mesajı

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü…

08.03.2016
Salı
Detaylar