Çaycuma’da Bölgesel Fuar…

Çaycuma’da Bölgesel Fuar…

Yayınlanma Tarihi: 29.09.2016 - Perşembe | Görüntülenme Sayısı: 110 görüntüledi

Çaycuma’da “Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı.

Zonguldak Valiliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliği ve Çaycuma Belediyesi ev sahipliğinde organize edilen ve 4 gün sürecek olan “Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı” görkemli bir törenle açıldı.

Çaycuma’da yeni pazaryerine kurulan Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Kozlu İlçe Kaymakamı Ahmet Karakaya, BAKKA Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, siyasi parti il temsilcileri sivil toplum örgütlüleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması ile başlayan programda konuşan BAKKA Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan, “İnsanoğlunun varoluşundan bugüne kadar insanların hayatının devam etmesini sağlayan gıda maddelerinin üretilmesine katkı sağlayan bir sektör olarak görmekteyiz. Bölge ve ülkemizin gelişimi için kentsel gelişim kadar tarımsal gelişimde çok büyük bir öneme sahiptir. Bölgemizde il defa geçekleşecek fuarın düzenlemesi amacıyla BAKKA yönetim kurulu tarafından ajansımıza gerekli talimatlar verilmiş ve bu 3 bin metre karelik kapalı alanının kiralanması işi ve organizasyon ajansımız tarafından yürütülmüştür. Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarının bölgemize ve ülkemize katkı sunmasını diliyorum” dedi.

BAŞKAN KANTARCI: “Bölgemizde bir ilki daha gerçekleştirmenin heyecanı içindeyiz”

Bölge bir ilkin gerçekleştiğini ifade eden Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da ilçelerinde açılan fuarla bölgede bir ilkin gerçekleştiğini ve bunun heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, fuarı bölgede tarım sektörünün ayağa kalkması adına bir milat olarak gördüklerini söyledi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada, bölgemizde bir ilki daha gerçekleştirmenin heyecanı içindeyiz. Tarım ve hayvancılık alanında bölgemiz için bir milat olacağını düşündüğüm bu fuarın açılmasında emeği geçen Sayın Valimiz, değerli il protokolü ve BAKKA yöneticileri başta olmak üzere, herkese teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Sakarya Irmağı’ndan Kızılırmak Deltası’na kadar Batı ve Orta Karadeniz Bölgesinin en değerli ekosistemi olan, gerek endemik bitki türleri, gerekse canlı çeşitliliği açısından büyük zenginlik taşıyan Filyos Vadisi’nin tam göbeğinde yer alan Çaycuma’da, böyle bir fuarın yapılıyor olmasını son derece önemli buluyorum. Bu fikrim, yalnızca, Allah’ın bize bahşettiği bu olağanüstü güzellikteki coğrafyada belediye başkanlığı gibi kutsal bir görevi yapıyor olmamdan gelmiyor.

Filyos Irmağı’nın binlerce yılda yarattığı bereketli topraklar, kirlenmemiş doğası, bambaşka ekosistemiyle gerek halkımızın gıda güvenliğinin sağlanması, gerekse ülkemizdeki gıda arzının güvence altına alınması açısından da büyük önem taşıyor. Hepimiz biliyoruz ki, ülke olarak, önümüzde, tarımsal gelişim için yapmamız gereken büyük görevler var. Bir refah ve bereket ülkesi olmak istiyorsak yüksek kalitede tarımsal ürün üretmek, gıda güvenliğini ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak zorundayız. Bu da yetmez, teknik yenilikler ve buluşlarla, modern tarımsal yöntemleri mutlaka hayata geçirmeliyiz. Bu alandaki en önemli hedeflerimizden biri de, kırsal kalkınmayı sağlayarak, tarımla uğraşanların yaşam kalitelerini en yukarılara çekmek olmalıdır.

Kırsal ekonomiyi canlı tutarken, elbette, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını da ihmal etmemeliyiz. Konunun uzmanları, bunun için, sanayinin kirletici etkilerinden uzak kalınması kadar, ürün çeşitliliğinin artırılmasının, yabancı ot ile mücadelede kimyasal madde yerine hayvanların kullanılmasının ve yine kimyasal gübre ve ilaç kullanımında üreticilere gereken teknik bilgi ve becerilerin verilmesinin de önemli olduğunu söylüyor.

Yeri gelmişken, dünyada tarımın, hele hele organik tarımın önemi bu kadar artmış, temiz su, temiz hava ve temiz toprak stratejik önem kazanmışken, bölgemizde peş peşe termik santraller açılmasını son derece tehlikeli bulduğumu ifade etmek istiyorum.

Önümüzdeki günlerde liman inşaatının temelinin atılmasıyla hayata geçmesi için büyük bir adım atılacak olan Filyos Vadisi Projesi içinde de kirli teknoloji ürünü yatırımların yer almamasını, karar verici mercilerden istirham ediyorum. Bölge çiftçileri ile sektör temsilcilerinin bir araya geleceği bu platformda bölgemiz adına olumlu gelişmelerin olacağını ümit ediyorum. Bölgemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi, büyük bir atılım yaparak katma değer yaratan sektörlerden biri haline dönüşmesi için, fuar, bizlere, büyük olanaklar sunuyor. Bu olanağı değerlendirip, bölgemizin tanıtımını en iyi şekilde yapmak, sahip olduğumuz kaynakları ve ticari potansiyeli harekete geçirip ekonomiye kazandırmak için elimizden gelen çabayı göstermek zorundayız.  Sektörde faaliyet yürüten şirketlerle, üreticilerimizin pazar payını ne kadar büyütebilirsek, bölgemizin doğal kaynaklarını ve marka değerini o derece yükseltmiş olacağız.

Çaycuma Belediyesi olarak, ilçemizin tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini son derece önemsiyoruz. Bir organik tarım, tarih ve turizm beldesi olması için atılacak her türlü adımı amasız, fakatsız destekliyor, içinde büyük bir şevkle yer alıyoruz. Belediye Başkanı olarak, bu alanlarda yatırım yapacak müteşebbislere her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduğumuzu, bir kez de, buradan ilan ediyorum.

Manda yetiştiriciliğinin ilçemiz için ne derece önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor, sayın devlet büyüklerimizden destekleme konusunda çabalarını daha da artırmasını diliyorum. Manda yoğurdu ilçemiz için yalnızca bir besin maddesi, insanımıza katma değer yaratacak tarımsal bir ürün ya da bir ticari meta değildir.

Manda yoğurdu tüm bunların yanı sıra, türkülerden manilere, oyunlardan şiirlere pek çok kültürel disipline konu olmuş bir öğedir ve ilçemize kimlik kazandırmaktadır. Tıpkı pelemet bezi gibi manda yoğurdumuzu da marka değerimiz olarak tüm ülkeye tanıtmak istiyoruz. Bu fuarın tüm bunları gerçekleştirmek için çok önemli fırsatlar sunduğunun farkındayız.

Bu duygularla hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum. Çaycuma’mızda sizleri ağırlamaktan, böylesi güzel bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan duyduğum memnuniyeti tekrar ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

 

TURPCU: “Bu yöreye bacalı sanayi getirmememiz lazım”

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, yaptığı konuşmada, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın başına keşke çevreyi de ekleyebilseydik. Çünkü temiz çevre olmadan bunların hiçbir tanesi olmaz. Filyos Vadisi’nin yapımından sonra bir takım yatırımlara açılacak. Esas mesele bizim için bundan sonra başlıyor. Bu yöreye bacalı sanayi getirmememiz lazım. Filyos Vadisi’nin amacına ulaşması için temiz olması gerekiyor. Termik santrallerin buralara yapılmasına izin vermememiz gerekiyor. Bu yöreye kirlilik yaratmayacak hamleler lazım. Buda iktidarın gücüyle olur. Sayın Vekilimiz Özcan Ulupınar’a bu konuda hassas olacaklarını umuyorum. Çaycuma’da manda ile bir talep ve teşvik var. Sayın Valimizin bu konuda üreticilerin sıkıntılarını dinleyeceğini umuyorum” dedi.

 

ULUPINAR: “Gelişmiş ülkeler tarımı bırakmıyor”

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da fuarın bölgedeki sektörün gelişmesi adına büyük önem taşıdığını, söyledi. Ulupınar, “Gelişmiş ülkeler tarımı bırakmıyor. Biz de bırakmamalıyız. Tüm çiftçilerimize, vatandaşlarımıza tek tek ayaklarına giderek bakanlıklarımızın teşviklerini anlatmalıyız. Tarım ve hayvancılık o kadar önemli bir sektördür ki bugün şehirdeki okumuş çocuğa köydeki kardeşi bakmaktadır ” dedi.

 

VALİ KABAN: “Seracılık Organize Bölgesi oluşturacağız”

 

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kapalı Pazaryeri’nde fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın bölge için önem taşıdığını ve valilik olarak bölgedeki tarım sektörünü geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Bölgenin önemli değerlerinden birinin “Devrek Bastonu” olduğunu ve bununla ilgili de “Bastoncular Çarşısı” kurmak için 40 dönümlük bir arazi belirlediklerini ifade eden Kaban, “Bölgede önemli bir projeyi hayata geçirmek için bir süredir büyük arazi arayışı içinde olduklarını, bu araziyi Çaycuma ilçesinde bulmanın heyecanını yaşıyoruz. Günümüz doğaya dönüş zamanı. Artık tüm dünya doğaya ve doğal ürünlere yöneliyor. Bizler de bölgede bu anlamda uzun bir süre arazi aradık. Burada size müjdeyi vereyim, ilçemizdeki 600 dönümlük bir arazide ‘Seracılık Organize Bölgesi’ oluşturacağız. Burası en az 4 bin kişiye istihdam kapısı demektir. Bu alan çalışmak, üretmek isteyenler için kapalı bir alan olacak. Eğer bu projemiz başarılı olursa 400 dönüm daha yerimiz var. Bölgemizde kara, hava, deniz ve demiryolu var. Bize de artık helvayı yapmak düşüyor” dedi.

 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdeleyi keserek, fuar alanını gezdi.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Muhtarlara bütçe ve çalışma ofisi…

Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, “Muhtarlar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda…

19.10.2022
Çarşamba
Detaylar

Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğünden

Ana Boru Arızası Nedeniyle; Çay Mahallesinin; Abdullah Kalaycı Caddesinin Bir…

23.05.2023
Salı
Detaylar

İl Başkanı Başoğlu’ndan Başkan Kantarcı’ya…

CHP İl Başkanı Umut Başoğlu Çaycuma belediye Başkanı Bülent Kantarcı’ya…

20.02.2018
Salı
Detaylar

CEMAL KANDEMİR’İN CENAZESİ

İLÇENİN KARAMUSA AYDINLAR MAHALLESİ’NDEN; GÜLFER, GÜLBAHAR, GÜLHAN VE KENAN KANDEMİR’İN…

03.02.2022
Perşembe
Detaylar