Soma’da 301 madencinin hayatının kaybettiği facianın 6. Yıldönümü

Soma’da 301 madencinin hayatının kaybettiği facianın 6. Yıldönümü

Yayınlanma Tarihi: 13.05.2020 - Çarşamba | Görüntülenme Sayısı: 171 görüntüledi

Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı Soma’da 301 madencinin hayatının kaybettiği facianın 6. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, iş kazalarını önlemeye mevzuatta düzenlemeler yapılmasının tek başına yeterli olmadığı bildirerek “Türkiye’nin dünyadaki görünümünü de bozup üçüncü dünya ülkeleri arasında sayılmasına neden olan bu tablonun mutlaka değişmesi gerekiyor. İş güvenliği konusunda çalışan eğitimiyle sınırlı kalmayan bir toplumsal seferberlik ilan edilmeli, ülkede bir zihniyet değişimi yaşanmalıdır” dedi

Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı, Soma’da, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili bir açıklama yaptı. Kantarcı açıklamasında, “13 Mayıs 2014’te, Soma’da özel bir maden şirketine ait ocaktaki iş kazasında 301 madenci hayatını kaybetti. Çıkan bir yangın nedeniyle oluşan facia, ülke tarihinin ‘En çok ölümlü iş kazası’ olarak tarihe geçti. Kazanın ardından ülkede oluşan siyasi atmosfer nedeniyle özellikle maden işçilerinin çalışma yaşam koşullarında iyileşme sağlayacak bir dizi düzenleme yapıldı. İş güvenliğiyle ilgili mevzuatta değişikliklere gidilerek kazalar önlenmeye çalışıldı. Ancak, iş kazaları ve ölümler, ülkemizin sosyoekonomik yapısından kaynaklanan bir gerçek olarak sürüyor. Yayımlanan istatistikler, Türkiye’deki iş kazalarında, her yıl, dört – beş Soma faciası boyutunda insanın yaşamını yitirdiğini gösteriyor” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER, KAZALARI, TEK BAŞINA ÖNLEMEYE YETMİYOR
İş kazalarının kader olmadığını söyleyen Kantarcı, “Dünyadaki örnekler alınacak önlemler, sıkı denetim ve eğitimle iş kazalarının çok büyük bölümünün önlenebileceğini söylüyor. Öte yandan sonrasında yapılan araştırmalar, yasal düzenlemelerin, kazaları, tek başına önlemeye yetmediğini gösteriyor. Çalışan eğitimi, etkin denetim, standartlara uygun çalışma ortamı, nitelikli malzeme kullanımı, tecrübe gibi pek çok değişkenin kaza oluşumunda ciddi rolü bulunuyor. Türkiye’nin dünyadaki görünümünü de bozup üçüncü dünya ülkeleri arasında sayılmasına neden olan bu tablonun mutlaka değişmesi gerekiyor. İş güvenliği konusunda çalışan eğitimiyle sınırlı kalmayan bir toplumsal seferberlik ilan edilerek, ülkede, bir zihniyet devrimi yaşanmalıdır” dedi.

MESLEK HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ İÇİN DE TEDBİRLER ALINMASI GEREKİYOR
Kantarcı açıklamasını, “Madencilik dünyanın en zor ve en riskli mesleğidir. Yaşadığımız Koronavirüs salgını, bu risklerin, yalnızca yerin altındaki faaliyetler sırasında değil, sonrasında da sürdüğünü, hatta yıllara yayıldığını gösteriyor. Bu da maden ocaklarında güvenlikli çalışma şartları kadar meslek hastalıklarını önlemeye yönelik tedbirlerin de önemini ortaya koyuyor. Kentimizin ‘Ve Zonguldak’ bağlamında yaşadığı acı deneyim göz önüne alınarak bu konuda da acil adım atılması gerekiyor. Bu duygu ve düşüncelerle Soma’da kaybettiğimiz 301 maden emekçisini saygı ve rahmetle anıyor, başta kederli aileleri olmak tüm maden camiasına bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Ülkemizin bir daha böyle acılar yaşamaması için herkesin üzerine düşen görev olduğunu ifade ederken, yetkilileri de sorumluluğa davet ediyorum” diyerek tamamladı.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

VOLKAN PAZARLI’NIN CENAZESİ

İLÇEMİZ GÜDÜLLÜ KÖYÜ EYMÜR MAHALLESİ’NDEN, YUSUF VE YAŞARE PAZARLI’NIN OĞULLARI,…

31.05.2023
Çarşamba
Detaylar

Birincilik Ödülü Çeşmeli’nin

Çaycuma Spor Merkezi Mimari Proje Yarışması’na katılan 114 proje arasında,…

28.03.2016
Pazartesi
Detaylar

Bir liralık traversten Çaycuma piramidi

Çaycuma Belediyesinin Filyos Park Yaşam Alanı’nın birinci etabına yaptığı piramitler…

08.10.2018
Pazartesi
Detaylar

MEHMET KÖKTÜRK’ÜN CENAZESİ

İLÇEMİZ ÇAY MAHALLESİ’DEN, SEMRA, SELMA, SEVDA, AYLA VE MEHMET KÖKTÜRK’ÜN…

02.12.2023
Cumartesi
Detaylar