Ressamlar Çaycuma’yı dolaştı

Ressamlar Çaycuma’yı dolaştı

Yayınlanma Tarihi: 28.07.2017 - Cuma | Görüntülenme Sayısı: 77 görüntüledi

Çaycuma Belediyesinin düzenlediği 1. Resim Çalıştayı’na katılan ressamlar, kapsamlı bir Çaycuma gezisi yaptı

 

Çaycuma Belediyesinin düzenlediği 1. Resim Çalıştayı çeşitli etkinliklerle sürüyor. Ülkenin dört bir yanından gelerek çalıştaya katılan ressamlar Çaycuma ilçesi ile belediye çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra, kapsamlı bir çevre gezisi yaptı. Gezinin sürprizini Kadıoğlu mozaikleri oluşturdu. Aynı zamanda Filyos kazılarını da sürdüren Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığındaki ekibin, Kadıoğlu mozaikleri üzerindeki koruma tabakasını kaldırıp, çalışmalar yaptığı ve dolayısıyla gezilebileceği haberi, mozaikleri görmeden Çaycuma’dan ayrılacağını düşünen grupta sevinç yarattı. Gezi programına Kadıoğlu’nu da dahil eden katılımcılara, burada, Kdz. Ereğli Müzesinden Arkeolog Ünver Göçen, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gördükleri motifler karşısında adeta büyülendikleri gözlenen ressamlar, ustalıklı figürler ve detaylardaki mükemmellik karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Arkeolog Ünver Göçen, o dönemlerde bir villa olarak kullanıldığı düşünülen kalıntıdaki bazı motiflerin dünyada bir benzerinin daha bulunmadığını ve Kadıoğlu’nun bu özellikleriyle bir dünya mirası olduğunu söyledi. Göçen’in yapılardan daha da olabileceği düşüncesiyle civarda sondajlarla aramalar başlatacaklarını söylemesi sevinçle karşılandı.

 

ÇAYIR MAĞARASI GEZİLDİ

 

Daha sonra Çayır Köyü’ne geçen grup, buradaki Roma döneminden kalma kemer köprüyü inceledi. Köprü önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirip, altından akan sularda serinleyen çalıştay katılımcıları, antik Roma köprüsünün hemen üst yanında bulunan su değirmeninde de incelemelerde bulundu. Değirmenin yanından geçen patika yolu takip ederek Çayır Mağarasına ulaşan ressamlar, burada mağara ile içindeki göl ve oluşumlar hakkında bilgi aldı. Özel donanımları olmadığı için mağara ağzından daha ilerilere gidemeyen grup, bir süre burada dinledikten sonra gezinin son durağı olan Filyos’a hareket etti.

 

VADİNİN YEŞİL DOKUSU MUTLAKA KORUNMALI

 

Çaycuma – Filyos yolu çevresindeki yeşil dokuyu büyük bir keyifle seyreden ressamlar, geliştirilen Filyos Vadisi Projesi ile önlerinde uzanan verimli topraklarda birçok endüstriyel tesisin planlanmasına tepki gösterdi. Ülkede çok az yere nasip olan bu nitelikteki toprağın mutlaka korunması gerektiğini söyleyen ressamlar, buranın bir tarih, turizm ve tarım beldesi olarak yapılandırılması fikrine katıldıklarını ifade etti. Daha sonra Filyos kalesine gelen grup yürütülen kazı çalışmaları ve elde edilen buluntular hakkında bilgi aldı. Kalenin Filyos sahiline bakan muhteşem manzarasında bol bol hatıra fotoğrafı çektiren katılımcılar, ardından denizin dalgalarla kıyıya taşıdığı malzemelerden, çok çeşitte estetik obje, hediyelik eşya üreten Mehmet Türkçelik’in Cumayanı Mahallesi’ndeki atölyesini ziyaret etti. Sanatsal yaratılarında dolayı Türkçelik’e övgü dolu cümleler kuran ressamlar, yaptığı çalışmanın biçimi, kullanılan malzemeler, üretilen motifler hakkında bilgi aldıktan sonra atölyeden ayrıldı. Gezinin Çayır Mağarası’na kadar olan bölümüne Çaycuma Belediye Başkan Vekili Cengiz Gökçe de eşlik etti.

 

ADETA SÜRPRİZ YUMURTA GİBİ

 

Yapılan geziyi değerlendiren Çalıştay Küratörü Sevinç Lüleci, “Çaycuma her gün bir başka sürprizle bizleri daha çok şaşırtıyor. Aklımızdan, hayalimizden geçmeyecek kadar zengin bir tarihi varlığa ve doğal dokuya tanıklık ettik. Burası adeta bir sürpriz yumurta gibi, her adımınızda bizi şaşkınlığa sevk eden bir güzellikle karşılaşmak mümkün. O gün üzeri kapatılacağı için, büyük bir şans eseri gördüğümüz Kadıoğlu mozaikleri bizi büyülemişken, buna bir de Çayır mağarası, antik Roma Köprüsü ve Filyos eklendi. Tüm bu güzelliklere bir de halkının inanılmaz hoşgörüsü, yeniliklere, sanata açık tavrı eklenince, kendimizi, Karadeniz’in kıyısına gizlenmiş bir cevherin içinde bulduk. Çaycuma Belediyesi hizmetleriyle bu cevheri gerçekten bir cennete çevirmeye çalışıyor. Birçoğumuz buraya daha çok zaman ayırmak için yaz tatillerimizi Çaycuma’da geçirmenin arayışına girdik. Gördüklerimizin ressamlarımızın tablolarına girmesi kaçınılmaz. Çaycuma çalıştaya katılan ressamlarımızın tablolarında bir ışık seli, renk cümbüşü, antik motifler olarak her zaman yerini alacak” dedi.

 

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Baştan sona bir iyilik öyküsü

Kahraman madenciye tekerlekli sandalye   Öğrencilerin topladığı mavi kapaklarla alınan…

14.06.2018
Perşembe
Detaylar

ALİ SAYILI’NIN CENAZESİ

BEYCUMA KALEOĞLU KÖYÜ SAYILILAR MAHALLESİ’NDEN, KADİR, OSMAN VE ŞAHİN SAYILI’NIN…

08.10.2022
Cumartesi
Detaylar

ZEKİ BOZ’UN CENAZESİ

İLÇENİN DAĞÜSTÜ KÖYÜ’NDEN; CEMİL BOZ’UN OĞLU, İRFAN VE YAŞAR BOZ’UN…

17.07.2022
Pazar
Detaylar

Sevgi Durmaz’ın Cenazesi (02.11.2021)

İlçenin Veliköy Köyü’nden; Nezahat, Necla, Mevlüde, Selahattin, İbrahim ve Belediyemiz…

02.11.2021
Salı
Detaylar